Skip to main content

sevaSuperfície     30,7 km²
Altitud     663 m
Població (2009[1])
Densitat     3.370 hab. 109,77 hab/km²

A finals del segle X els vescomtes d’Osona hi construïren un castell, i aleshores el territori, començà a denominar-se terme del castell del Brull. És llavors quan el nom de Seva fa referència només a la parròquia de Santa Maria de Seva, dita així per trobar-se a prop d’una vil·la rural coneguda per vil·la Seva. La primitiva capella de Santa Maria ja existia l’any 953. Entre els anys 1048 i 1089, però se n’hi construí una de nova, les restes de la qual ens han arribat fins avui.

L’any 1265 el vescomte d’Osona ven el castell i el terme del Brull al bisbe de Vic i a partir d’aquest moment s’emprèn la fortificació de la sagrera de l’església. En iniciar-se el segle XVII, el nucli antic es trobava saturat, fet que motivà l’escampament de la població pels actuals barris de Pedret i de Bonaire i més tard, pels volts dels segles XVIII i XIX, pels barris de Serradet i de la Serreta.

El nucli antic presenta nombroses cases que conserven elements gòtics i romano-gòtics.

El clima és mediterrani de muntanya mitjana amb influencia marítima i les temperatures oscil·len entre els 100 i 140 a l’hivern, tot i que poden baixar fins a -100 i poden superar els 300 a l’estiu.