Skip to main content

Castell de Montesquiu

Castell de Montesquiu
Castell de Montesquiu : El castell és el símbol més emblemàtic del parc.

Des dels seus orígens-la primera notícia es remunta al 1285 -, la casa forta de Montesquiu va ser concebuda com a residència dels senyors del terme de Besora. Al segle XIX, el casal va passar a mans no nobiliàries i l'any 1976, per mandat exprés del seu últim propietari, Emili Juncadella, el castell i la hisenda van passar a mans de la Diputació de Barcelona, que els va convertir en Parc Comarcal.

El parc té una extensió de 546 ha. Està situat  a l'extrem nord de la comarca d'Osona. Ocupa part dels termes municipals de Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora i Santa Maria de Besora. La protecció i conservació del parc suposen una garantia de qualitat de totes les fonts i rierols de la zona.

Les espècies més abundants són l'alzina, la carrasca, l'argelaga, la farigola, l'espígol, la sajolida, el roure, el faig, el boix, la molsa , el pi ... i tota mena de bolets. La fauna també és molt rica i variada, com conills, esquirols, llebres, falciots, orenetes, pinsans, àligues, granotes, ratpenats, mussols, òlibes, peixos, animals aquàtics ... com també insectes. Al parc i als jardins del castell es pot accedir sempre. Els jardins que envolten el castell configuren un entorn atractiu, ja sigui per les coníferes de la zona més baixa, ja sigui amb l'enjardinament més clàssic de la zona més propera a l'edificació.

Castell de Montesquiu
Com arribar-hi: Castell de Montesquiu / Montesquiu / Osona