Skip to main content

cantoniSuperfície 61,8 km²
Altitud 693 m
Població (2008)
Densitat 2.289 hab. 37,04 hab/km²
Comarca Osona

    Sant Martí Sescorts, a la part més baixa del municipi, nucli molt petit al voltant de l’església, la majoria de població viu en cases de pagès.

    L’Esquirol, el seu origen és situa a un antic hostal (de l’Esquirol)que estava situat just al costat del camí ral de Vic a Olot. El nom oficial és Santa Maria de Corcó, que prové d’una antiga església situada en una gran pairalia, que al fer-se petita va ser traslladada al nucli de l’Esquirol.

    Cantonigròs, és el segon nucli més poblat del municipi, el seu origen és també, un antic hostal al camí ral de Vic a Olot, creat pel gascó Antoni Prat, també anomenat Toni Gros. Durant els anys que van del 1944 fins al 1968 s'hi va celebrar una festa literària anomenada Concurs de poesia de Sant Roc de Cantonigròs i Festa Literària del Collsacabra, que va ser el certamen literari més important del país durant els primers temps de repressió del català. Actualment acull anualment un Festival internacional de Música i Dansa.

    Sant Julià de Cabrera, el conformen tot de cases aïllades, amb un minúscul nucli on hi ha una església romànica, la casa rectoral i una pairalia, des d’aquí surten nombrosos camins que pugen fins a l’ermita de Cabrera (1300 m.) i que val la pena fer.